nase selo1 skolski casopis1  ekologija1 

 

 

 

 

kulturne aktivnosti1  savetnik5  zavrsni ispit1 

Екскурзија је, као и сваке године, сама по себи занимљива. Овогодишња је по нечему била другачија од досадашњих. Упознали смо своју околину, иако смо мислили да бар четвртину тога знамо! На први поглед нам је било смешно када смо чули где се иде на екскурзију, али по повратку, више нико није делио то мишљење.

Наше путовање је почело обиласком железничке станице Кикинда и вожњом шинобусом. На тренутак смо се преселили у нека прошла времена. Чак су и шинобуске карте биле старе – као пре 120 година. Било је узбудљиво! Већини је ово било први пут да се возе неким железничким превозним средством! Сложили смо се - незаборавно искуство!  

elektronski casopis 20140709 2030149208

Следеће место које смо обишли је стари погон Тозине фабрике, или данашња галерија ''Тера'' – место где долазе вајари из различитих крајева земље и света и вајају велике статуе од препечене земље – теракоте. Као да смо залутали у неки зачарани врт са много необичних фигура. Бајковито!

Из Кикинде смо се запутили у Српску Црњу. Обишли смо државну границу са Румунијом, а затим смо боравили у хладовини спомен – куће Ђуре Јакшића. У музеј – галерији смо видели репродукције Ђуриних најпознатијих слика, копије његових рукописа и оригиналне породичне фотографије. Ови обиласци су оставили добар утисак на нас, као и до цркве која се налази неколико метара даље. Црква је лепа, са иконостасом који је осликао управо Ђура Јакшић.

Посетили смо вуновлачарску радионицу, и етно кућу ''Торонтал'' у Руском селу, са прелепим језерцетом и сеником! Уживали смо у њиховом великом дворишту где смо . И поред свега мислим да је најјачи утисак на нас оставила његова позната слика: ''Девојка у плавом''. Прошетавши центром Српске Црње, дошли смо до парка и Ђуриног споменика имали слободно време за дружење и одмор.

Киша нас је спречила да се играмо у Великом градском парку у Кикинди, па смо спас потражили у посластичарници ''Макијато''.

Вратили смо се око 19 часова, уморни и пуни лепих утисака.                                               

                                                                               Милинковић Јована (4. разред)

elektronski casopis 20140709 1015266872elektronski casopis 20140709 2081538435


Naslovna     O školi     Nastava     Učenici     Preuzimanja     Galerija     Kontakt adresa