nase selo1 skolski casopis1  ekologija1 

 

 

 

 

kulturne aktivnosti1  savetnik5  zavrsni ispit1 


Већ другу годину за редом Канцеларија за младе организује квиз о Кикинди.   Нашу школу предвођену наставником географије Рађеновић Драганом, на квизу до финала водили су ученици Милица Живић, Сања Јарић, Милан Деринг и Небојша Пантелић.

 За финалисте квиза о Кикинди организована је 20. јуна наградна екскурзија. Ученици Милица Живић, Сања Јарић и Небојша Пантелић су са својим ментором библиотекарком Бориславом Суботички, волонтерима Канцеларије за младе и осталим учесницима - финалистима обишли неколико знаменитости оближњих општина.

Прва дестинација било је Ново Милошево. Обишли смо Музеј старих машина „Жеравица" са богатом збирком трактора, радио, фото и тв апарата. Потом смо посетили Завичајни музеј „Котарка" и кроз сталну поставку и филм упознали се са историјатом овог места. Након музеја стижемо до Специјалног резервата природе „Слано Копово". Прошетали смо едукативном стазом до визиторског центра и осматрачнице и сазнали више о значајним биљним и животињским врстама које настањују ову слатину.

У Завичајном музеју у Новом Бечеју упознали смо се са  животом Владимира Главаша, народног добротвора, који је рођен у овој кући, те композитора Јосифа Маринковића, који у овом музеју има своју спомен-собу, а занимљив  излет завршили смо  посетом дворцуФантаст у Бечеју.

Међутим, ту није крај за награде који су освојили финалисти квиза о Кикинди. Данас 04.10.2016. у нашу школу је стигао рачунар, а ми смо једногласно одлучили да је кабинет за географију сада његов поносан власник.

Ученици Милан Деринг и Небојша Пантелић, наставили су школовање у средњој школи у Кикинди.За разлику од њих,  ученице Милица Живић и Сања Јарић још ове године су са нама, па позивамо све ученике да од њих „покупе“ то вредно искуство, како је било учити, играти се и борити до крајњег циља – финала, а и како је било убирати плодове славе, праћене наградном екскурзијом и поклоном- рачунаром за кабинет географије.

Још једном све честитке наставнику  географијеРађеновић Драгану, ученицима Милици Живић, Сањи Јарић, Милану Дерингу и Небојши Пантелићу.

 

  

                                               

                            

У оквиру здравствено васпитних и хуманитарних активности са младима Црвени крст Кикинда организовао је 1. октобра традиционалну 27. по реду манифестацију Трка за срећније детињство.
Циљ организовања акције је да се путем спонзорства и продаје учесничких бројева прикупе средства која ће се наменски користити за децу у школама.
Ученици наше школе од првог до осмог разреда купили су 45 учесничких бројева и прикључили се учешћу у манифестацији.
Ученици су били у пратњи одељењских старешина и наставника физичког васпитања.
Ученица трећег разреда Марија Лајић у свом узрасту освојила је прво место. 
Масовним учешћем у трци деца су показала своје опредељење ка здравом начину живота и највишим хуманим вредностима.
Ми им у то име честитамо.

  

 

 

Овог петка су ученици осмог разреда организовали маскенбал за све заинтересоване ученике школе. Играли смо се, плесали и дружили, а након дефилеа жири је изабрао најуспешније: Најоргиналнија маска - Ања Грбић (први разред)- Јапанка; најстрашнија маска - Ања Кресоја (четврти разред) - вампир; маска са највише детаља - Теодора Мајсторовић (трећи разред) - дама; најзанимљивија маска - Бојан Деринг (шести разред) - кловн; специјална награда за маску је припала ученици Нини Керкез (први разред)-циганка Касандра; посебно су похваљени ученици петог разреда за колективну маску - група разбојника. Награђеним маскама подељене су специјалне дипломе и слатке награде за које су се побринули осмаци.

   
   

 

 

Иза нас је још једна Дечија недеља, ове године под слоганом "Подршка породици – најбоља подршка деци". Од 5. до 10.октобра ученицима су омогућене разне активности кроз које су могли да покажу свој спортски дух, сналажљивост, креативност.
- Први дан Дечје недеље наши осмаци су били едукатори осталим ученицима школе. По два ученика су у сваком одељењу упознавали ђаке са Конвенцијом о дечијим правима, на начин прилагођен узрасту ученика.
- Другог дана Дечје недеље смо били креативни. Ученици виших разреда имали су прилику да се самостално ликовно изражавају и својим радовима пошаљу неку поруку у духу Дечје недеље. Ови радови красе пано у холу наше школе. Ученици нижих разреда су са својим учитељицама посетили Ловачки дом у којем су размењивана стваралачка искуства кроз активности деце и старих.Ову активност назвали смо Мостови међу генерацијама.
- Трећег дана ученици нижих разреда организовали су дечију пијацу у дворишту школе, која је била отворена за све мештане Накова. Пазарили су сви... пролазници, родитељи, баке, деке, запослени у школи. Ученици су кући отишли видно задовољни због зарађеног џепарца. Ученицима виших разреда дата је прилика да цео дан буду у улози наставника. Пракса показује да је ученицима ова активност најомиљенија, а и можемо се похвалити да међу ђацима има наших потенцијалних наследника, тј.показали су дар и способност коју треба да поседује сваки наставник.
- У четвртак ученици виших разреда надметали су се у одбојци против наставника наше школе, док су ученици нижих разреда уприличили свечани пријем првака у Дечији савез.
- Последњи дан био је посвећен позоришној уметности. Ученици нижих разреда имали су прилику да одгледају представу гостујућег позоришта "Звездица" која носи назив "Шкрти берберин", док су ученици виших разреда одгледали снимак представе „Ромео и Јулија" која је изведена пре четири године.

   
   

Дана 3. октобра 2015. године нашој школи је припала част да угости архитекту др Недељка Боровницу, добитника годишње награде Накова за 2015. годину. Др Недељко Боровница је приликом ове посете одржао предавање за представнике ученика и запослених на тему Платонових чврстих тела, чијем је проучавању посебно посвећен. Уважени архитекта је изразио своје радовање што је поново део ове школе из које је и сам отишао у свет образовања и науке. На наш седамдесети рођендан, даривао је школи новчани део годишње награде и пакете са моделима Платонових чврстих тела и пригодном брошуром. Новчана средства ће бити утрошена за побољшање квалитета наставе, а пакети ће бити даровани најуспешнијим ученицима.

Арх. др Недељко Боровница је оставио велики траг у српској архитектури и научно -истраживачком раду. Већи део његовог рада везује се за област стамбених објеката и насеља. Пројектовао је многе објекте широм земље. Објавио је бројне чланке и наступао на многим стручним и научним скуповима. Његова докторска дисертација ''Параметри за планирање и пројектовање станова у градским насељима'' објављена је као посебна публикација. Објавио је и студију ''Прилагођавање породичне стамбене изградње морфолошким облицима тла''. Освојио је бројне награде и признања учешћем на урбанистичким конкурсима:

- За најбоље решен саобраћај у делу простора око Калемегдана и реке Саве;

- Прву награду на конкурсу за стамбено насеље Церак виногради за које је добио највеће друштвено признање Града Београда – Октобарску награду за урбанизам и архитектуру;

- Прва награда на међународном конкурсу за стамбено насеље Гоцлав у Варшави, Пољска.

Своју трајну везу са Наковом је означио тако што је пројектовао Центар Накова, са објектима мешовитог садржаја: центара за културу, угоститељство, трговину и становање, које је реализовано 1985. године.

Школа и овим путем захваљује архитекти др Недељку Боровници на присуству и поклону.

 

 

Ученици наше школе су и ове године учествовали у хуманитарној  ''Трци за срећније детињство'' коју је по 26 -ти пут организовао Црвени крст Кикинде. Наши малишани су заблистали и на стази и на циљу. Ученица 2. разреда Марија Лајић, освојила је ПРВО МЕСТО, а Немања Лајић је у истој категорији освојио ДРУГО МЕСТО. У категорији трећих разреда, заблистао је Александар Утржан који је освојио ДРУГО МЕСТО.

Свима искрене честитке и жеље да се успеси и даље нижу!

У суботу, 18. Октобра 2014. ученици трећег и петог разреда ОШ ''Петар Кочић'' Наково учествовали су на IX Сабору народне традиције ''Крчаг'' у Бранковини. Домаћин ове манифестације била је ОШ ''Прота Матеја Ненадовић'' из Бранковине. Поред саборовања ученици су похађали радионице у духу народне традиције и учествовали у спортским народним играма. Ученици су могли да виде стару школу и музеј и боље упознају знамените личности Србије, а поникле у овом селу – Љубу, Алексу и Прота Матеју Ненадовића и песникињу Десанку Максимовић. Посетили су црквену порту и Десанкин гроб. Сви су уживали у крајолику, дружењу и путовању. Наша школа захваљује свима који су доринели реализацији овог путовања – локалној самоуправи и КУД ''Марија Бурсаћ'' из Банатског Великог Села и ''Извор '' из Накова.

deveti sabor 20141024 1205407760

                                                             Остале слике се могу погледати у галерији слика.

Данашњи суморан и кишовит дан украсили су нам наши драги гости - глумци позоришне трупе ''Звездица'' из Зрењанина представом ''Звездан''. Драмски приказ старе чешке приче подсетио нас је да је пријатељство једно од највећих људских вредности. Глумци су нашим малишанима на доступан начин успели да пренесу поруку да се добро увек добрим враћа! Уживали смо у одличној глуми, сликовитој сценографији и оригиналним луткама и костимима! Радујемо се новој представи.

pozorisna predstava zvezdan 20141016 1017593922

                                                   Остале слике се могу погледати у галерији слика.

У понедељак 29 септембра 2014 године, ученици петог и шестог разреда наше школе, у оквиру историјске секције, а у пратњи наставника историје Александра Коцкара, посетили су један од историјских локалитета у Накову - тзв. ”швапско” гробље. Циљ ове посете, поред дружења ученика и наставника био је и боље упознавање и разумевање прошлости села Наково и његових некадашњих становника. Након ове у плану су и посете других локалитета у селу.

Александар Коцкар

kockar 20141016 1272467880

И ове године су ученици наше школе учествовали у стваралачким активностима поводом Дана лудаје. На расписаном конкурсу многи су узели учешће. Жири је имао тежак задатак да издвоји најуспешније. Изабрани цртежи су постављени у изложбеном простору Народне библиотеке ''Јован Поповић'' Кикинда.

dani ludaje 20141012 1195585196

У нашој школи постоји лепа традиција везана за месец октобар. Један дан у овом месецу посветимо дружењу са старијим људима. Ове године су то били наковачки пензионери. Позвали смо их на дружење. Играли смо шах, домине и Не љути се човече. Заједно смо се частили, а ми смо им уручили поклон који смо сами направили: ДРВО ЖЕЉА СА НАШИМ ПОРУКАМА.

druzenje uz sah i domine 20141012 1199066839

                                                          Остале слике се могу погледати у галерији слика.

- Први дан Дечје недеље у нашој школи био је у спортском духу. Ученици нижих разреда су се такмичили у штафетним ''Играма без граница''. За ученике виших разреда организован је дан за игру, спорт и рекреацију. 
- Другог дана Дечје недеље смо били креативни. Одржане су две радионице за ниже и више разреде. Ученици нижих разреда правили су накит и писали честитке за Дечју недељу. Старији ђаци су илустровали изабране текстове разноразним техникама ликовог стваралаштва и правили грб свог одељења.
- Трећи дан Дечје недеље посветили смо лепом понашању. Ученици нижих разреда такмичили су се у ''Бон - тон'' квизу, а ученици старијих разреда имали су пригодно предавање на ову тему.
- Четвртог дана празничне недеље у токи 3. и 4. часа, дружили смо се са пензионерима села Накова. На претходном ЧОС-у смо се подсетили да је окробар месец посвећен старијим људима и том приликом смо им писали поруке и писма. Овим порукама смо украсили дрво које смо и поклонили овдашњем Клубу пензионера. Наши пензионери су нас учили како се играју шах и домине и обрадовали сокићима, слаткишима и сланишима, којим смо се у предаху турнира окрепили.
- Петак је у нашој школи био резервисан за приредбу поводом пријема првака у Дечји савез. Ученици ђачког парламента су присутне упознали са историјатом Конвенције о дечјим правима. Ученици нижих разреда су се представили хорском и фолклорном тачком, драматизацијама и рецитацијом.

decija nedelja 20141012 1686218254

                                                           Остале слике се могу погледати у галерији слика.

Ученица 8. разреда Теодора Ковачевић већ традиционално и успешно представља нашу школу као млада талентована песникиња. Поводом 29. манифестације Дани лудаје расписан је литерарни конкурс на којем је наша Теодора поново освојила 1. место. Додела диплома и признања одржана је 09. 10. 2014. у Народној библиотеци "Јован Поповић". Теодора је написала песму на тему "Плодови октобра" коју можете овде прочитати.

                          ПЛОДОВИ ОКТОБРА

               Одлучио октобар да плодове своје                                   teodora 20141009 1635848497
               обуче у најлепше, најсајније боје,
               да их лепо построји и покаже свету
               да је лепши и од самог пролећа у цвећу.

               Али, шта да ради? Мучи га сто јада.
               Где ће да се одржи та парада?

               Утом неко октобру шапнуо на уво,
               нешто што до сада он још није чуо:

              „Има једна варош у равном Банату,
               где је јесен сама себи подигла палату."
               И још рече: „Кикинда – име је тог града,
               нека се ту одржи јесења парада!
               Већ двадесет и девет лета у том граду малом
               људи славе октобар са игром, песмом, шалом."

               Октобар се обрадова овој лепој вести,
               па све своје плодове у кочији смести.
               Појурише коњи према јесењој палати,
               кад дођу до Кикинде, ту ће они стати.

               Октобар, к'о неки уча, крај кочија стоји
               док плодови с њих силазе, он их редом броји;
               Златна зрна кукуруза скачу на све стране,
               ту су лешник и орах, тек пали с гране,
               затим кестен несташни, па и слатко грожђе,
               потом ред на јабуке и на крушке дође.
               Изађоше корпе пуне поврћа из баште,
               укусног и мирисног, са бојама из маште.
               Напослетку из кочија изађе и она –
               грациозна, љупка, дивна, краљица са трона.
               Погледајте, ЛУДАЈА – име њено то је.
               Она носи најдивније октобарске боје.
               На чело колоне она гордо стаје.
               „Парада мож' почети", октобар знак даје.

               Зачас се трг напуни. Људи, жене, деца
               поздрављају плодове десетог месеца.
               А октобар срећан сав, осмех му на лицу,
               у палату јесењу доводи Краљицу!
               И по глави мисао једна му се мота –
               остао бих у Кикинди до краја живота.

ЧЕСТИТАМО, ТЕОДОРА!

Једна од планираних школских активности је и посета Кикинди и њеним знаменитостима. Данас смо били гости Основне музичке школе ''Слободан Малбашки''. Упознали смо се са неким музичким инструметима и начином рада у школи. 
Једно од места које смо посетили је и кикиндска курија. Подсетили смо се на нека историјска дешавања у нашем крају и сетили се жртава нацизма у Другом светском рату. На самом крају наше посете граду играли смо се на дечјем игралишту у центру Кикинде.

poseta muzickoj skoli 20141005 1464907348

                                                                Остале слике се могу погледати у галерији слика.

У наковачкој библиотеци је одржано песничко вече наше песникиње Гордане Ђилас. Приказ књижевног опуса песникиње дала је књижевна критичарка Марија Танацков. О сликовитим детаљима порекла и живота песникиње у Накову говорио је Јовица Тркуља, Професор Правног факултета Универзитета у Београду. Ученице школе ''Петар Кочић'' Наково читале су изабране стихове. На крају вечери је за госте приређено угодно дружење и коктел. Ово је још један пример успешне сарадње наше школе са свим сеоским установама.

pesnicko vece 20141005 1056649471

                                                                           Остале слике се могу погледати у галерији слика.

Ове године, у складу са релевантним међународним и националним документима и позитивним прописима, Дечја недеља посвећује посебну пажњу оснаживању породице, и подстицању климе за остваривање права сваког детета да одраста у породичном окружењу. Стога, Програм активности у 2014. години одвијаће се под мотом:

                                               СВАКО ДЕТЕ СРЕЋНОГ ЛИЦА ЧУВА ЈЕДНА ПОРОДИЦА

Учинимо да свако дете одраста у породичном окружењу!  

 Дечја недеља траје од 6. до 12. октобра 2014. године

decja nedelja 20141005 1080815755

И ове године су наши ученици учествовали у Трци за срећније детињство. Ни квар на аутобусу, а ни досадна киша нису нас спречили у намери да покажемо наше способности. Ема Добрић (8. разред) освојила је 1. место, а Александар Утржан је у категорији ученика другог разреда освојио 2. место. Сладили смо се и успехом и слаткишима. Честитамо!trka za srecnije detinjstvo 20141005 1317695757trka za srecnije detinjstvo 20141005 1326717659

                                                                           Остале слике се могу погледати у галерији слика.

Ученице трећег разреда Александра Зивлак и Тијана Талијанов оствариле су успешан пласман на конкурсу поводом Змајевих дечјих игара. Честитамо ученицама и њиховој учитељици Биљани Новаковић за освојено треће место!

zmajeve decje igre 20141005 1156869565zmajeve decje igre 20141005 1105432132zmajeve decje igre 20141005 1125056884

У петак, 3. октобра 2014. у сали биоскопа одиграна је представа ''Три прасета'' у извођењу позориштанцета ''Лане''. Ученици наше школе, деца из наковачког вртића и сеоски малишани, уживали су у веселим надметањима вука и прасића. Овим путем изражавамо захвалност Месној заједници што је у све прославне активности Дана села укључила и нашу школу.pozoriste 20141005 1805238009

                                                                    Остале слике се могу погледати у галерији слика               


Naslovna     O školi     Nastava     Učenici     Preuzimanja     Galerija     Kontakt adresa