nase selo1 skolski casopis1  ekologija1 

 

 

 

 

kulturne aktivnosti1  savetnik5  zavrsni ispit1 

Jedan od cilјeva razvojnog plana naše škole je produblјivanje saradnje sa roditelјima i lokalnom samoupravom. 

U našoj školi diplomirani hemičar Mladen Đuran je 3. Oktobra u prostorijama škole tom prilikom održao ''Veče hemije i astronomije''. Mladen Đuran je po struci diplomirani hemičar. Završio je prirodno matematički fakultet u Novom Sadu, roditelј je našeg đaka Đuran Ivana učenika VII razreda, a i predsednik Mesne Zajednice Nakovo. Mladen je imao želјu da učenicima  ispriča  nešto o hemiji na jedan sasvim drugačiji, popularistički način.

Cilј ovog predavanja bio je zainteresovati učenike za ove naučne discipline, približiti im svet hemijskih reakcija kroz eksperimente, a svet makrokosmosa pričom o Sunčevom sistemu i demonstracijom teleskopa. Predavanje je okupilo brojne đake, roditelјe i nastavnike škole.

vee nauke 20140206 1018403022  vee nauke 20140206 1346950985 


Predavanje je obuhvatilo osnovne pojmove o modelu atoma. Demonstraciju odnosa veličina subatomskih čestica. Hemijske reakcije- spontanost i brzinu hemijskih reakcija. Hemijske veze-demonstraciju jonske i kovalentne veze. Pojam mola- količine supstance –Avogadrov broj sa mnogobrojnim interesantnim poređenjem. Reakcije neutralizacije kiselina i baza uz različite indikatore. Pojam emisije zračenja- bojenje plamena. Analogija mikro i makro sveta- sličnost modela atoma i Sunčevog sistema. Veličina i odnosi u Sunčevom sistemu- planete i njihove osnovne karakteristike. Teleskop i njegova demonstracija.

Izvedeni su sledeći eksperimenti: Demonstracija gustine sa živom. Izdvajanje vodonika hvatanje u balon i palјenje. Hemijski kameleon. Brzina hemijske reakcije u zavisnosti od koncentracije. Reakcije kiselo bazne neutralizacije uz 4 različita indikatora. „Tajno mastilo“. „ Slonovska pasta za zube“. Reakcije bojenja plamena.

Vremenski uslovi nam nisu dozvolili da uradimo neka posmatranja kroz teleskop, ali  želјa da gledamo kroz teleskop biće nam ispunjena u maju, kada nebo bude vedrije, ili kada nam vremenski uslovi to dozvole.

Slike se mogu pogledati u galeriji slika.

Nastavnik biologije:
Vesna Bursać


Naslovna     O školi     Nastava     Učenici     Preuzimanja     Galerija     Kontakt adresa