nase selo1 skolski casopis1  ekologija1 

 

 

 

 

kulturne aktivnosti1  savetnik5  zavrsni ispit1 


На Општинском такмичењу из математике одржаног у суботу 27. 02. 2016. у ОШ "Жарко Зрењанин", ученица 5. разреда Снежана Миолић освојила је ТРЕЋЕ место и својим успехом пласирала се на Окружно такмичење.
Остале учеснике похваљујемо, а то су: Драган Племић и Теодора Мајсторовић (3. разред), Андреа Ћирић, Ања Кресоја и Мара Иветић (4. разред), Уна Тубин и Милана Тадић (6. разред).

Данас, 20. 02. 2015. одржано је општинско такмичење из енглеског језика. Наша ученица 8. разреда Исодора Карановић освојила је 3. место, и тиме обезбедила пласман на окружно такмичење, на којем јој желимо успех!
БРАВО, ИСИДОРА!

Чланови Тима за културу сваког фебруара посвете један дан љубави, иако је она свакодневно присутна у нашим животима. Овога пута одступили смо од традиције песничке вечери, те смо организовали тематски час под називом „Одједном ми се десила љубав“ . 15-ак ученика је читало што своје ауторске радове, што љубавне стихове наших познатих песника романтичара. Час је заокружен солистичким музичком наступом ученице Дуње Гашић, која је отпевала песму „Тихо ноћи“ Јована Јовановића Змаја. Часу су присуствовали сви ученици школе, као и запослени, који су на крају извлачили из кутије љубавне поруке које су прочитане за крај. Час је протекао у пријатној атмосфери, уз смех, одушевљење младих песника, а канула је и по која суза, а све то указује да је час успео.

Odjednom mi se desila ljubav Odjednom mi se desila ljubav

Највећи празник у школи, дан Светог Саве, обележили смо данас пригодним програмом у холу школе. Свечаност је отворио школски хор светосавском химном, након чега је одржан славски обред. Потом су ученици нижих разреда, у част Светом Сави, исказали своје рецитаторске способности. Битно је нагласити да су учествовали сви ученици, као и то да је појединим првацима ово био први јавни наступ.

Svetosavska priredba  Svetosavska priredba 

Пошто смо склони иновацијама, ученици 3.и 4. разреда извели су кратку представу „Свети Сава и голубица“ коју је пратила презентација са фотографијама и цртежима. Потом је ученица Дуња Гашић имала свој солистички наступ отпеваввши песму „Растко“. Ученци су имали прилику да чују, а уједно и да виде (путем цртаног филма) народну легенду „Свету Сава и ђаво“. Потом је свима, путем презентације, приказан живот и дело Светог Саве, након чега је уследио квиз „Колико знам о светом Сави“ у којем су учествовали сви присутни, и ученици, наставници и остали запослени у школи. Путем овакве игре ученици су показали одлично знање, доказали да су и те како информисани о појединостима које се у школи не сврставају у наставни план и програм. Приредбу је затворио ученик Никола Сабљић који је прочитао своју песму „Завет Светом Сави“ .
Целокупна свечаност трајала је око сат времена, након чега су ученици, при одласку, били послужени славским колачем.

Остале слике се могу погледати у галерији слика.

Као и претходних, и ове године смо кроз песничко вече обележили најплеменитије осећање - ЉУБАВ. Ово песничко вече се, ипак, разликовало од претходних, јер су ученици писали и пред публиком читали своје радове са различитим темама о љубави. Неки су писали о својим симпатијама, неки о љубави као нечем најлепшем што сваког дана делимо са вољенима, о љубави према породици, животињама, музици, фолклору, технологији... Из тог разлога представници Тима за културу, који су ово и организовали, дошли су на идеју да у госте позову председника КУД -а "Извор" Данила Рацу, који је говорио о својој љубави према фолклору, потом изненадио све присутне делећи поклоне настале у њиховој етно радионици - радионици за израду ношње. Вече је протекло у пријатној и интимној атмосфери у којој су и гости и учесници уживали. Вече се завршило порукама које је публика нашла на полеђини столица на којима je седелa. Те поруке су лепили на једно велико картонско срце које смо посветили нашој Јовани Војиновић и тиме јој још један пут показали колико нам значи и колико на њу мислимо.

dan ljubavi 20150226 1005055487

                                                  Остале слике се могу погледати у галерији слика.

Наши ученици воле приче и радују се позоришним представама, а наши гости - глумци позоришне трупе ''Звездица'', знају да их причају. Кроз данашњи игроказ ''Бајка о хлебу'' уеници су на духовит и едукативан начин поновили причу о постанку хлеба. Глумци су вешто, уз ведре ликове Хлеба, Зеке, Лије и Меде, а у сталној сарадњи са малишанима из публике показали да прича може имати два краја... и тужан, а и срећан. Јасна је порука: Хлеб је најслађи кад се са пријатељем подели!bajka 20150218 1034498544

                                             Остале слике се могу погледати у галерији слика.

Поводом националног празника Сретења - Дана државности Србије који се обележава 15. фебруара, за ученике нижих разреда одржан је час на ком су ученици уз свечану интонацију химне упознати са историјатом и значајем обележавања овог празника. Час је одржао наставник историје, Александар Коцкар у сарадњи са учитељицама.
Ове године су нерадни дани понедељак 16. и уторак 17. фебруар.
Државним празницима у једној земљи обележавају се годишњице најзначајнијих историјских догађаја чиме се наглашава њихов посебан значај у оквиру националне или опште историје.
И док у свакој земљи постоји више државних празника, онај најзначајнији назива се национални празник.
Национални празник Сретење - Дан државности Србије обележава се 15. и 16. фебруара у спомен на 15. фебруар 1804. године када је у Орашцу код Аранђеловца, под Карађорђевим вођством, донета одлука о почетку оружаног устанка против отоманске власти (Први српски устанак), као и на 15. фебруар 1835. године када је на скупштини у Крагујевцу проглашен први устав у нашој историји - Устав Кнежевине Србије, познат и као Сретењски устав.
Република Србија обележава национални празник од 2001. године.

dan drzavnosti 20150218 1758999212

                                            Остале слике се могу погледати у галерији слика.

Савиндан, дан духовности и школску славу у част првог српског архиепископа и просветитеља обележила је и наша школа. Уз свечани славски обред, освештано је жито и обављено резање славског колача. Славље су увеличали наши гости, ученици и запослени. И ове су године наши ученици, с љубављу и радошћу пронели славу свеца пригодним програмом.

sveti sava 20150202 2088245371                                            Остале слике се могу погледати у галерији слика.

Krajem prošle školske godine dobili smo mogućnost, kao i sve osnovne škole u Srbiji, da učestvujemo u kreiranju knjige "Najbolјi đaci osnovnih škola Srbije, 2013." iz edicije "Oni dolaze". Pošto imamo čime da se pohvalimo, odlučili smo da učestvujemo i konkurišemo. Knjiga je ugledala svetlost dana, i u njoj se mogu naći opšti podaci o našoj školi, koje prate odabrane fotografije (pripremila Milana Kiš, školski psiholog), i biografije najuspešnijih đaka u školskoj 2012 / 2013. Ovaj segment je pripremila Slađana Vukić, nastavnica srpskog jezika, uz saradnju sa odabranim učenicima, a to su: Isidora Karanović, Isidora Čubrilo, Teodora Kovačević, Nina Selaković i Teodora Torbica.

 

Učenik 4. razreda Jovan Gašić osvijio je proteklog vikenda (22.02.2014.) 1. mesto na međunarodnom takmičenju u džudou, održanog u Sloveniji.

Čestitamo Jovanu na velikom uspehu i želimo mu mnogo uspeha u dalјem bavlјenju ovim sportom.

U Osnovnoj školi „Petar Kočić" u Nakovu, od početka školske godine nižu se samo lepi događaji koji povezuju lјubav, sport i knjigu.
Još u toku prošle kalendarske godine, 5. oktobra po 24. put je održana humanitarna Trka za srećnije detnjstvo u organizaciji Crvenog krsta iz Kikinde. Iako je glavni cilј ove trke bio istrčati trku, sve učesnike koji su prošli kroz cilј čekao je sa slatkišima generalni sponzor A.D. „Banini", a škole učesnice su dobile i novčana sredstva koja su prikuplјena prodajom brojeva za trku.
Učenici naše škole su odlučili da taj novac utroše na kupovinu knjiga za školsku biblioteku. U saradnji sa nastavnicom srpskog jezika Slađanom Vukić i školskom bibliotekarkom Borislavom Subotički, učenici su dali predloge knjiga koje bi želeli da čitaju i neke od njih smo im i omogućili,a to su: Brenen, Džejms Herbert „Priručnik za čarobnjaka"; Dženi Nimo „Ponoć za Čarlija Bouna", „Čarli Boun i vremenski tvister", „Čarli Boun i plava boa", „Čarli Boun i zamak ogledala"; Džonson Pit „Kako istrenirati roditelјe"; Blum Džudi „Samo da smo zajedno", i „Bože, da l' si tu? Ja sam Margaret."; Zigesar, Sesili fon „Tračara"; Makdonald, Megan „Caca faca ide na koledž" i „Caca faca na putu oko sveta za 8,5 dana"; Brinks Tomas „Polјubiti Paula" i „Svi su mačo, osim Tima"; Ulrih Hortenza „Veštice se ne lјube"; i Ipak vredi patiti zbog lјubavi" i naravno „Ljubavni citati".
Zašto kažemo, naravno „Ljubavni citati". U našoj školi 13. februara organizovano je pesničko veče „U susret Danu zalјublјenih" na kojoj su učenici kazivali, kako svoje, tako i antologijske lјubavne stihove, a iz publike su ih slušali sportisti, gosti večeri, mladi tenseri , članovi teniskog kluba „Jezero" iz Kikinde, gde je opet došlo do preplitanja lјubavi, sporta i knjige.
Ljubav, sport i knjigaIz svih ovih aktivnosti, lјubav, sport i knjiga su u stalnoj akciji i podršci. Koliko učenicima znače novi, savremeni naslovi u školskoj biblioteci govori samo podatak da postoji trenutno i lista čekanja za knjigu, da li zato što su inspirisani jer su svojom zaslugom omogućili nabavku ovih knjiga, ili što su i sami učestvovali u izboru istih.
Ljubav, sport i knjiga mogli bi večno ostati kao pokretač u nama i zato se nadamo da će lјubav prema knjigama, pomoći da istrajemo i u 25-toj trci i prolaskom kroz cilј ostvarimo nove snove.

Tim za kulturu

U petak, 14. februara 2014.godine, u našoj školi obeležen je Dan bezbednosti na internetu. Učenici šestog i osmog razreda su na času tehničkog i informatičkog obrazovanja imali priliku da čuju neke savete kako da postanu bezbedniji na internetu i kako da sami ne postanu izvor nasilja na internetu slanjem ružnih I neprimerenih poruka drugima. Zalaganjem različitih organizacija, i uz potporu Vlade Republike Srbije i Ministarstva za unutrašnju i spoljnju trgovinu i telekomunikacije, vršena je popularizacija ove teme preko sajta www.bezbedninanetu.rs. Na sajtu se nalaze korisni saveti koji mogu pomoći da se nemile situacije preduprede. Ovom prilikom učenicima je prikazan film otmice preko fejsbuka, emisije Dosije "U mreži".

 bezbedninanetu

Slike možete pogledati u galeriji slika.

Članovi ekološke sekcije, a i ostali učenici naše škole priključili su se A.S.A. programu ekološke edukacije koje je organizovalo ove školske godine „takmičenјe sa čistunkom" za vrtiće i osnovne škole.
Takmičenje sa Čistunkom" je ekološko edukativno takmičenje u sakuplјanju sekundarnih sirovina.
Cilј „Takmičenja sa Čistunkom" je uvođenje stalnog sistema odvojenog sakuplјanja papira, a tokom godina eventualno i drugih komponenata otpada, u školama.
Polazi se od uverenja da vaspitanje o osećaju za ekologiju ima najveći efekat kod najmlađe generacije, koja kasnije usvojene navike prenosi na svoju porodicu.
Prvo godišnje „Takmičenje sa Čistunkom" je pripremlјeno za školsku godinu 2013/2014.
Datum početka: 1.10.2013
Datum završetka: 30.5.2014
Datum objavlјivanja rezultata: do 6.6.2014
Datum dodelјivanja nagrada: do 13.6.2014
Aktivni meseci za sakuplјanje papira su:
- U prvom polugodištu: Oktobar, Novembar i Decembar
- U drugom polugodištu: Mart, April, Maj
U toku ostalih meseci u godini sakuplјeni papir se može predati .A.S.A. po sistemu poziva, a preuzeta količina bi se dodavala za naredni mesec takmičenja.
Zadatak škole je da za vreme trajanja takmičenja sakupi što je moguće veću količinu papira (i iz domaćinstva), koji će biti otkuplјivan po dogovorenoj ceni
Tokom cele školske godine će biti evidentirana količina sakuplјenog papira iz pojedinačnih škola/vrtića. Tekući rezultati će biti dostupni na sajtu organizatora www.cistunko.rs . Rezultati će se ažurirati mesečno. Po datumu završetka će biti ocenjeno i nagrađeno ukupno 6 najbolјih škola odnosno vrtića. Svaka od škola/vrtića sa najbolјim rezultatom će dobiti materijalne nagrade Za sakuplјeni papir škole/vrtići će dobijati naknadu po kilogramu sakuplјenog papira. Naknada za sakuplјeni papir po kilogramu će se određivati mesečno, u zavisnosti od kretanja na tržištu, a predstavnik .A.S.A. će vas o ovome obaveštavati početkom meseca.
Naknada će se uplaćivati na posebno otvoren bankovni račun. Svaka škola/vrtić će imati uvid u stanje a sredstva može koristiti na osnovu odluke koja bude donešena na nivou škole/vrtića.
Ocenjivanje osnovnih škola/vrtića će se vrši u 2 kategorije:

  • Kategorija prema količini papira u odnosu na jednog đaka/dete
  • Kategorija prema ukupnoj količini papira koju je škola/vrtić prikupio

U okviru ekološke sekcije učenici naše škole su se priključili i akciji sakupljanja plastike koja se može odložiti u plavi kontejner koji se nalazi u dvorištu škole i akciji sakupljanja plastičnih čepova koji se mogu odložiti i predati osoblju u školi.

Članovi ekološke sekcije

U petak, 14. februara 2014. u toku prvog školskog časa, obeležen je Dan državnosti. Učenicima nižih razreda, uz zvuke državne himne, predstavljena je prezentacija o ''Danu državnosti''. Učenike smo podsetili na državna znamenja i istorijske ličnosti i dešavanja vezane za ovaj dan. Do kraja časa su se likovno izražavali, bojeći našu zastavu.

Dan državnosti

Slike se mogu pogledati u galeriji slika.

Ljubav kao večna inspiracija i pokretač svega motivisala nas je i podstakla da i ove godine organizujemo pesničko veče čija je tema LjUBAV.

Predstavnice tima za kulturu - bibliotekarka Borislava Subotički i nastavnica srpskog jezika Slađana Vukić priredile su prijatno druženje u holu škole, 13.02.2014. u 18 časova. Učenici su divnoj publici kazivali kako svoje, tako i antologijske lјubavne stihove, a sve je bilo propraćeno lјubavnim muzičkim numerama.

 Dan zaljubljenih  Dan zaljubljenih

Veče su "začinili" mladi gosti-teniseri, članovi teniskog kluba "Jezero" iz Kikinde, koji su želeli da svoju lјubav prema ovom sportu prenesu našim učenicima i motivišu ih da se njim bave.

Presrećni smo što su svi iz škole izašli nadahnuti, inspirisani i nasmejeni i na kraju se osveželi kivijem koji se služio svima pri izlasku.

Slike se mogu pogledati u galeriji slika.

Družimo se i sledeće godine.

ParkingMesna zajednica Nakovo prepoznala je problem koji je predstavljao parking ispred OŠ ''Petar Kočić'' Nakovo. U toku januara meseca izvršena je njegova potpuna rekonstrukcija.

Da je knjiga najverniji saputnik u sticanju znanja dokazali su učenici trećeg razreda. Planirana nastavna jedinica ''Predstavi omiljenu knjigu'' realizovana je u seoskoj biblioteci u saradnji sa bibliotekarkom Vesnom Majstorović. Učenici su pokazali šaroliko interesovanje u knjiškim žanrovima prilagođenim njihovom uzrastu. Na repertoaru su bile: enciklopedije, moderni i klasični dečji romani, poezija i popularna literatura... Bibliotekarka Vesna je iskoristila priliku da pohvali najvrednije čitače. Prava poslastica bila je mala izložba najčitanijih i najinteresantnijih knjiga, dostupnih članovima za čitanje. Mnogi su nakon ovog časa dobili želju da neke on njih i pročitaju. Ovom prilikom zahvaljujemo nakovačkom ogranku Biblioteke ''Jovan Popović'' i bibliotekarki Vesni što nam je pomogla u realizaciji još jedne od brojnih, zajedničkih aktivnosti.
Učiteljica trećeg razreda Anica Stanojević

Slike se mogu pogledati u galeriji slika.

Predstava  Predstava 


Učenici naše škole su 1.2.2014. imali priliku da uživaju, da se zabave i nauče nešto novo o filmskoj i pozorišnoj umetnosti zahvalјujući gostovanju putujućeg pozorišta kojeg čini poznati glumac Nebojša Čolić Fiko i Ljubo Blagojević Čarli Čaplin. Uz smeh i šalu glumci su ukazali na značaj ove dve umetnosti i o njihovim počecima. Predstava je bila interaktivnog tipa, te su i naši učenici imali priliku da iskažu svoj glumački talenat, ali i nastavnici. Publika je za najbolјeg glumca proglasila učenika 5. razreda Ognjena Racu koji je dobio diplomu od gostujuće glumačke trupe. Zahvalјujemo glumcima na ovoj poučnoj predstavi.


Naslovna     O školi     Nastava     Učenici     Preuzimanja     Galerija     Kontakt adresa