nase selo1 skolski casopis1  ekologija1 

 

 

 

 

kulturne aktivnosti1  savetnik5  zavrsni ispit1 


 Рециклажом једне пластичне флаше уштеди се 3,5kW електричне енергије, што је довољно да сијалица од 100W светли 35 сати. Истраживања су показала да је пластици потребно 500 година да се разгради у природи, као и да 11% отпада на депонијама чини пластика. 
Поведени овом статистиком , еколози наше школе, мештани села, и запослени у нашој школи вредно су током целе године радили на прикупњаљу зелених пластичних боца. 
Уз мало маште и креативности искоришћена је прикупљена непотребна пластична амбалажа и направљена еко зелена јелка. Јелка је поклоњена Културно уметничком друшву ,,Извор“из Накова и постављена је пред концерт КУД-а у просторији биоскопске сале. 
Покушавамо и даље да на забаван начин развијајмо еколошку свест и указујемо на значај екологије и рециклаже. 
Придружите нам се.

  

  

Снежана Миолић, ученица 6. разреда освојила је ПРВО место на ликовном конкурсу ''Подводни свет''. Изложбу је организовао Културни центар Кикинда и Роникачки клуб Арка.А Никола Ђуран се окитио још једним трофејем у низу. На међународном такмичењу у Сегедину, Мађарска (26. 11. 2016) освојио је ДРУГО место у катама. Честитамо !!!

  

  

 петак 02.12.2016.године реализована је научна радионица посвећена совама ушарама.
Присутни ученици и сви заинтересовани уживали су у :
- пригодном програму посвећеном совама ( рецитације и балетска тачка,, Моја мала совица"), научном делу ( презентација о совама ушарама) и учешћу у занимљивим и креативним радионицама( цратању сове, израду маски и сова од папира, посматрању скелета сове, а такође и истраживање гвалица.

  

  

У петак 18.11.2016.године чланови еколошке секције су, уз помоћ учитељица Татјане Мартоноши и Биљане Новаковић, наставнице биологије Весне Бурсаћ и наставнице ликовног Вере Ђенге, реализовали активност на којој су се правиле сове од различитих материјала. Прелепе дечје рукотворине којој се сви диве, сада красе хол наше школе.

  

  

 

Последњег радног дана овог полугодишта у нашој школи је организован тематски дан посвећен долазећим новогодишњим празницима. У централном делу дана читала су се писма ученика писана као одзив на конкурс ''Писмо Деда Мразу''. Комисија која је читала писма имала је тежак задатак. Жеље су биле шаролике, баш као и цртежи у писмима. Победник на конкурсу је Петар Војиновић, ученик четвртог разреда. Он је освојио награду за најхуманију жељу упућену за оздрављење његове сестре. У прављењу пакета учествовали су и ученици и запослени.pismo deda mrazu 20141224 1764260085

                                              Остале слике се могу погледати у галерији слика.

I ove godine su se učenici, nastavnici i učitelji potrudili da nam dani pred zimski raspust budu lepši i veseliji. Na časovima slobodnih aktivnosti pravili smo ukrase i ukrašavali jelke.novogodisnje 20141224 1789038956

                                                    Ostale slike se mogu pogledati u galeriji slika.

Zoran Zivlak - geograf, triatlonac, putopisac i meštanin našeg sela biciklom je osvojio još jedan kontinent. Svoje putovanje od pacifičke do atlantske obale podelio je u četvrtak, 18. decembra sa nama - zaposlenima i učenicima naše škole. Zahvaljujemo se Zoranu na trudu da nam predstavi i svoju pustolovinu i ovaj kontinent svojim točkovima i objektivom.biciklom 20141224 1184500438

                                                       Ostale slike se mogu pogledati u galeriji slika.

17. децембра 2014. одржано је предавање о електронском насиљу са циљем да се ученици и колектив боље упознају са могућим претњама на интернету. Организатор активности су тимови за маркетинг и безбедност у нашој школи. Предавање је реализовано заједно са професорима информатике Тањом Радованов и Емилом Хофгезанг из Економско - трговинске школе - Кикинда. Овим путем им захваљујемо на учешћу и сарадњи.

bezbednost na netu 20141217 1387204902

                                           Остале слике се могу погледати у галерији слика.

Чланови екoлошке секције и заинтересовани ученици наше школе су се укључили у акцију „Покажимо свом месту колико га волимо“ коју организује дечији еколошки часопис
„Чувари равнице“ уз подршку Републичког министарства и информисања.
Часопис је изабране радове објавио у оквиру часописа, као и у посебном издању часописа
„Покажимо свом месту колико га волимо“.
На конкурсу је учествовало 94 школе са територије Војводине.
Ученици наше школе освојили су друго место.
Наша школа добија уз захвалницу за учешће у акцији „Покажимо свом месту колико га волимо“, дипломе, по 5 примерака годишње претплате на часопис и по 5 примерака књижице
„Еколошки речник у стиху“. Радови ученика Теодоре Ковачевић (8. разред), Тијане Талијанов, Александре Зивлак и Јована Вукобрата (3. разред) објавњени су у часописима и биће награђени и књигама. Њима честитамо!
Тим за екологију

У четвртак, 12. децембра 2014. године, за ученике нижих разреда је организована филмска представа. Организатор ове активности је Тим за борбу против насиља у нашој школи. Поред тога што су уживали у овој представи ученицима је послата порука како се време са вршњацима може креативно осмислити: уз филм на великом платну.

bozicnepustol

У петак 28. новембра 2014. године, у нашој школи је реализована радионица са темом: „Припрема за полазак у школу“. Активност је намењена родитељима деце предшколског узраста, те су позив добили сви родитељи деце припремне групе вртића у Накову. Циљ активности је упознавање и подсећање родитеља на знања и вештине које је пожељно да деца развију до поласка у школу. Аутор и реализатор радионице је школски психолог Милана Киш.
У току рада родитељи су били веома заинтересовани и активно су учествовали у идентификовању облика понашања које се сматрају зрелим за узраст детета од 6-7 година. Давали су мишљење о различитим примерима поступака родитеља који утичу на свеукупни развој детета (социјални, емоционални и интелектуални).
Учесницима је предочена важност подстицања позитивног односа према школи и учењу и истакнута важност развијања радних навика.
Након завршетка радионице родитељима су подељене брошуре у којима се налазе најважнији садржаји који су обрађени током рада.

Истог дана, у петак 28. новембра 2014. године, школски психолог Милана Киш је одржала родитељски састанак са родитељима ученика 8. Разреда. Тема састанка је била професионалне оријентација и избор средње школе.
Родитељи су упознати са Планом професионалне оријентације за ову школску годину (радионице, тестирања, индивидуално и групно саветовање). Циљ је био да се кроз разговор родитељи мотивишу на сарадњу, што је и постигнуто.
Такође, родитељи су информисани о садржајима који су им, односно ученицима, доступни на сајту националне службе за запошљавање.

Наша општина Кикинда је највеће станиште сова на планети, те је том приликом и у нашој школи обележен новембар месец, као месец сова.
Циљ ове активности је едукација ученика о угроженим и заштићеним врстама на територији наше општине.
Кроз презентацију ( коју су реализовали ученици 7 разреда, чланови еколошке секције) ученицима наше школе скренута је пажња на посебност Кикинде, која је већ у међународним оквирима позната као престоница сове утуне.
Ученици еколошке секције су презентовали у холу школе све своје радове које су радили током новембра месеца на тему “ Новембар- месец сова у Кикинди“
Ученици су имали прилику да промовишу сове на оригиналан и свој начин- цртежи, плакати, сове од рециклираног материјала... и на тај начин истакли важност ове врсте на нашим просторима.

sova 20141210 1197616624

                                        Остале слике се могу погледати у галерији слика.

 KVIZ CRVENOG KRSTA

Crveni krst Kikinda je u novembru mesecu 2013. godine obeležio mesec borbe protiv bolesti zavisnosti. Zdravstveno preventivne aktivnosti bazirane su na podizanju svesti, posebno kod mladih i važnosti usvajanja i podizanja nivoa svesti javnosti o štetnosti zloupotrebe psihoaktivnih supstanci. Komisija za zdravstvenu delatost Crvenog krsta Kikinda pripremila je kviz znanja pod nazivom  „Kreni pravim putem“. 

Kviz „Kreni pravim putem“ je održan 29.11.2013. godine u prostorijama Crvenog krsta Kikinda. U kvizu je učestvovalo 9 škola iz Kikinske opštine, uklјušujući i našu školu. Našu školu predstavlјala su tri učenika VIII razreda: Jelena Kerkez, Anđela Novaković i Boris Jeličić. Učenici su imali priliku da odgovaraju na postavlјena pitanja, da sastave što dužu reč od ponuđenihslova, da esejski odgovaraju na pitanja i na taj način prikuplјaju bodove o kojima je odlučivao tročlani žiri. 

Naša škola je po broju osvojenih bodova zauzela šesto mesto. Učesnici kviza nagrađeni su prigodnim poklonima. 

Slike se mogu pogledati u galeriji slika.

Nastavnik biologije:
Vesna Bursać

 

 Novembar - mesec sova

Naša opština  Kikinda je najveće stanište sova na planeti, te je tom prilikom i u našoj školi obeležen novembar mesec, kao mesec sova. Cilј ove aktivnosti je edukacija učenika o ugroženim i zaštićenim vrstama na teritoriji naše opštine.

Učenicima naše škole skrenuta je pažnja na posebnost Kikinde, koja je već u međunarodnim okvirima poznata kao prestonica sove utune. Učenici ekološke sekcije su prezentovali  u holu škole sve svoje radove koje su radili tokom novembra meseca na temu “ Novembar- mesec sova u Kikindi“ Učenici su imali priliku da promovišu sove na originalan i svoj način- crteži, plakati, sove od recikliranog materijala... i na taj način istakli važnost ove vrste na našim prostorima.

Slike se mogu pogledati u galeriji slika.

Nastavnik biologije:
Vesna Bursać

Jedan od cilјeva razvojnog plana naše škole je produblјivanje saradnje sa roditelјima i lokalnom samoupravom. 

U našoj školi diplomirani hemičar Mladen Đuran je 3. Oktobra u prostorijama škole tom prilikom održao ''Veče hemije i astronomije''. Mladen Đuran je po struci diplomirani hemičar. Završio je prirodno matematički fakultet u Novom Sadu, roditelј je našeg đaka Đuran Ivana učenika VII razreda, a i predsednik Mesne Zajednice Nakovo. Mladen je imao želјu da učenicima  ispriča  nešto o hemiji na jedan sasvim drugačiji, popularistički način.

Cilј ovog predavanja bio je zainteresovati učenike za ove naučne discipline, približiti im svet hemijskih reakcija kroz eksperimente, a svet makrokosmosa pričom o Sunčevom sistemu i demonstracijom teleskopa. Predavanje je okupilo brojne đake, roditelјe i nastavnike škole.

vee nauke 20140206 1018403022  vee nauke 20140206 1346950985 


Predavanje je obuhvatilo osnovne pojmove o modelu atoma. Demonstraciju odnosa veličina subatomskih čestica. Hemijske reakcije- spontanost i brzinu hemijskih reakcija. Hemijske veze-demonstraciju jonske i kovalentne veze. Pojam mola- količine supstance –Avogadrov broj sa mnogobrojnim interesantnim poređenjem. Reakcije neutralizacije kiselina i baza uz različite indikatore. Pojam emisije zračenja- bojenje plamena. Analogija mikro i makro sveta- sličnost modela atoma i Sunčevog sistema. Veličina i odnosi u Sunčevom sistemu- planete i njihove osnovne karakteristike. Teleskop i njegova demonstracija.

Izvedeni su sledeći eksperimenti: Demonstracija gustine sa živom. Izdvajanje vodonika hvatanje u balon i palјenje. Hemijski kameleon. Brzina hemijske reakcije u zavisnosti od koncentracije. Reakcije kiselo bazne neutralizacije uz 4 različita indikatora. „Tajno mastilo“. „ Slonovska pasta za zube“. Reakcije bojenja plamena.

Vremenski uslovi nam nisu dozvolili da uradimo neka posmatranja kroz teleskop, ali  želјa da gledamo kroz teleskop biće nam ispunjena u maju, kada nebo bude vedrije, ili kada nam vremenski uslovi to dozvole.

Slike se mogu pogledati u galeriji slika.

Nastavnik biologije:
Vesna Bursać

 Mamutfest

Opština Kikinda i Narodni muzej Kikinda organizovali su i ove godine festival „Mamut fest 2013“.

Festivalom se obeležava otkriće fosilnih ostataka mamuta popularno nazvanog „Kika“. Programom su obuhvaćene dečije radinice, kvizovi, izložba igračaka iz zbirke Želјka Komnenića, mobilni lanetarijum, zbunjeni kustosi...

Cilј učešća na ovoj manifestaciji:

         • je da učeći kroz zabavu i igru učenici razviju  interesovanja za nauku
         • razvijanje takmičarskog duha 
         • upoznavanje učenika sa naprednom informacionim tehnologijom-  3D film, korišćenje interneta 
         • podsticanje učenika na saradničke odnose u timu  

Učenici  VII razreda naše škole: Isidora Čubrilo, Teodora Kovačević, Stefan Tadić i Nikola Tintar  su 6. Septembra 2013 godine u okviru maifestacije Mamut festa učestvovali u kvizu „ Kviz iz doba Jure“ uz podršku navijača iz svog odelјenja: Sava Bajić, Dragana Kovačević, Jelena Karakaš, Ivan Đuran i Branislava Demeter.
Prijavlјenih  9 ekipa iz različitih škola naše opštine su se nadmetale  u poznavanju istorijata otkrića Kikindskog mamuta, kao i u osnovnim pojmovima iz geologije, paleontologije, biologije i arheologije.
Svi učesnici kviza su pre početka takmičenja pogledali 3D film o Kikindskom mamutu.
Učesnici  kviza su kroz igre zapažanja i kikine pitalice odgovarali na pitanja, na papiru A4 selotejpom lepili ponuđene sličice po redosledu nastanka živih bića, sklapali skelet mamuta i na taj način osvajali bodove.
U nastavku kviza u igri „Mamutski adrenalin“ učesnici  ekipa su pogađali pojmove ispisane na papairićima pomešanih u posudi koje su vođe ekipa  objašnjavali ostalim članovima ekipe. 

Pobednik kviza je ona ekipa koja osvoji najviše bodova. U ovom kvizu ekipa naše škole i ekipa škole Đura Jakšić iz Kikinde imale su isti broj bodova , pa su morale da se nadmeću u još jednoj igri sklapanja mamuta. Žiri je odlučio da su obe ekipe istovremeno sastavile skelet i doneo odluku da prvo mesto podeli ekipa naše škole i škole Đura Jakšić.

Slike se mogu pogledati u galeriji slika.

Nastavnik biologije:
Vesna Bursać

zmajeve deije igre 20140206 1265187988 

Povodom  20.  manifestacije  Zmajeve dečje igre,  Osnovna škola '''Petar Kočić'' NAKOVO je 20. septembra 2013. ugostila predstavnike kikindskog DOMA OMLADINE kao i goste pesnike i glumce. U prvom delu programa, učenici supredstavili svoje glumačko i  muzičko stvaralaštvo. U nastavku programa, a na oduševlјenje publike smenjivali su se pesnici Tode Nikoletić,  Dejan Aleksić, Dušan Pop Đurđev, direktor Zmajevih dečjih igara, Milan Stanković, čovek koji svira više od 15 instrumenata i glumac Predrag Vuković Peđolino.

Slike se mogu pogledati u galeriji slika.


Naslovna     O školi     Nastava     Učenici     Preuzimanja     Galerija     Kontakt adresa